Tongreinigers en tongschrapers

Een goede tongreiniging

Naast het poetsen van tanden, flossen en mondwater is het belangrijk te zorgen voor een goede tongreiniging. Hiervoor is de tongschraper het meest geschikt. Op de tong zitten zogenaamde tonghaartjes. Sommige mensen hebben last van een slechte adem. Dit kan veroorzaakt worden door slechte voeding, roken, droge mond, slechte mondhygiëne of een aandoening. Door de tonghaartjes goed te reiniger vermindert de slechte adem.

Door de tongreiniger te gebruiken verwijderd u bacteriën en overtollige tandplak wat ook het risico op tandproblemen vermindert. Tongreiniging kan ook de smaak verbeteren doordat dode cellen, gifstoffen en voedselresten worden verwijderd. Door zo ver mogelijk achter in de mond te beginnen met reinigen kunt u de meeste bacteriën verwijderen.

Voor- en nadelen

Ondanks de vele voordelen bij het gebruik van een tongreiniger zijn er ook nadelen. Door het gebruik van een tongreiniger kan de braakreflex gestimuleerd worden. Dit kan voorkomen worden door niet te hard te drukken tijdens het reinigen van de tong. Bij hard reinigen kan men de smaakpapillen beschadigen. Na gebruik van de tongschraper is het noodzakelijk de tongschraper goed te reinigen om infecties te voorkomen.

Het beste moment voor het reinigen van de tong is in de ochtend, liefst enkele malen per week. Begin voorzichtig bij het reinigen van uw tong als het de eerste keer is. De tong is dan nog niet aan de behandeling gewend. Steek de tong dan ook zover mogelijk uit en plaats de tongreiniger op de achterkant van uw tong. Als u moeite heeft met het reinigen dan kunt u de tong eventueel vastpakken met een katoenen doek of zakdoek. Dan kunt u de tong makkelijker vastnemen en eventueel verplaatsen. Daarna schraapt u voorzichtig van achter na voren. Spoel tussentijds de tongreiniger goed om en begin opnieuw tot het hele tongoppervlak is gereinigd.

Tongschraper
Onze praktijk adviseert het gebruik van de Halita-tongschraper. Te verkrijgen via de praktijk of een drogisterij of drogisterijketen.

Meer lezen?

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/188172-tong-reinigen-voordelen-tongreinigers-bij-mondgezondheid.html

https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/slechte-adem/tongschraper