Verspreiding coronavirus (COVID-19) in Europa: welke vragen zijn er voor tandartsen en hun patiƫnten?

Verspreiding coronavirus (COVID-19) in Europa: welke vragen zijn er voor tandartsen en hun patiënten?

Update 15 maart 2020

Praktijk sluit voor niet-spoedeisende zorg, zie toelichting op onze home pagina. Of lees het nieuwsbericht.

 1. Wat te doen bij een besmetting in Nederland?
  Mondzorgpraktijken volgen het landelijk beleid (KNMT-richtlijn Infectiepreventie). De RIVM voert de regie over het landelijke beleid en coördineert de aanpak. Indien nodig zal het RIVM duidelijke instructies geven aan de inwoners van Nederland en de zorgverleners waaronder tandartsen.
 2. Kunnen mondzorgpraktijken gewoon open blijven?
  Alleen voor spoedeisende zorg. In Italië worden lokaal gebieden afgesloten, op geleide van besmettingen.
 3. Moeten patiënten voorafgaande aan een behandeling of praktijkbezoek gecontroleerd worden?
  Nee. Bij twijfel, bijvoorbeeld bij een patiënt met ziekteverschijnselen uit een getroffen gebied, wordt geadviseerd om de afspraak telefonisch af te zeggen en patiënt contact op te laten nemen met de GGD en de adviezen van de GGD op te volgen. 
 4. Maatregelen voor patiënten, bijvoorbeeld in de wachtkamer?
  Patiënten kunnen op hoest- en handhygiëne gewezen worden in de wachtkamer. Er zijn op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig. Handalcohol en tissues zijn in de wachtkamer en bij de balie geplaatst.
 5. Als een patiënt in een getroffen gebied is geweest, in quarantaine heeft gezeten of besmet is, kan die patiënt dan wel ontvangen en behandeld worden in onze praktijk?
  Dit is zo'n specifieke patiëntgebonden vraag, dat daar niet zomaar met ja of nee op geantwoord kan worden. Wij nemen in dat geval en bij twijfel contact op met de plaatselijke GGD.
 6. Mag hetzelfde mondmasker bij meer dan 1 patiënt gedragen worden?
  Ja, met het oog op een mogelijk dreigend tekort aan mondmaskers, mag hetzelfde mondmasker bij meer dan 1 patiënt gedragen worden, mits het mondmasker tussendoor niet wordt aangeraakt en niet langer dan 30 minuten gebruikt wordt. Bijvoorbeeld bij een gezinsafspraak voor een periodieke controle. Wij vervangen het neusmondmasker altijd als het vochtig of vuil is.