Snurken en uw tandarts

Wist u dat de gemiddelde snurker makkelijk boven de 35 decibel uit kan komen? Om u een idee te geven, dit staat ongeveer gelijk aan de geluiden die men hoort in een grote bibliotheekhal waar men zacht praat maar er ook geluiden zijn van voeten, jasgeritsel en dergelijke. Dit kan heel storend zijn voor uw (bed)partner.

Maar snurken is niet alleen lastig voor uw partner, u kunt er ook zelf consequenties van ondervinden. Indien snurken ook nog eens gepaard gaat met apneu kan het uw slaap- en waakritme verstoren, concentratiestoornissen veroorzaken, verhoogde bloeddruk tot gevolg hebben en mogelijk zelfs hartritmestoornissen.

Toch heeft de gemiddelde snurker vooral last van slaaponderbrekingen als gevolg van het op de rug draaien waarna men weer op de zij draait en hopelijk verder slaapt. Met name de diepe slaap, waarin u echt uitgerust raakt, is dan erg kort, waardoor u ‘s morgens vaak moe opstaat en overdag extreem slaperig kunt zijn. Ongeveer 35% van de bevolking van middelbare leeftijd heeft last van snurken, vrouwen iets minder dan mannen. Naarmate de leeftijd vordert loopt dit op naar 50%.

Merkt u dat u last ondervind van uw snurken? Praat eens met uw tandarts: misschien bent u gebaat bij een snurkbeugel of een MRA. Dat laatste is een zogenaamde Mandibulair Repositie Apparaat, ook een soort beugel. Wist u dat een MRA zelfs vaak deels of, in sommige gevallen, volledig vergoed worden door uw zorgverzekeraar?

Samen met uw tandarts kunt u kijken wat de beste optie is voor u. Uw tandarts kan u ook eventueel helpen als u last heeft van tandenknarsen en kan u vertellen wat in uw geval het beste bij uw situatie en uw gebit past.

Last van snurken? Vraag uw tandarts om advies

bed_snurk