Mondzorgkosten en belastingaangifte

Wist u dat (mond)zorgkosten die niet vergoed werden door uw zorgverzekeraar mogelijk aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte?

Van 1 maart tot 1 mei mag u weer aangifte doen van uw inkomstenbelasting en als u veel (mond)zorgkosten heeft gemaakt is het mogelijk handig deze in kaart te brengen. Welke (mond)zorgkosten in aanmerking komen voor belastingaftrek hangt af van het type zorgkosten, uw verzekeraar en uw inkomen.

Welke zorgkosten komen in aanmerking?

Kosten voor bijvoorbeeld mondzorg (denk aan kroon, implantaat of prothese), fysiotherapie en bepaalde medische hulpmiddelen zoals peacemakers en steunzolen komen in aanmerking. U kunt op belastingdienst.nl/zorgkosten kijken welke kosten in aanmerking komen.

Wanneer komen de zorgkosten in aanmerking?

Kosten die niet vergoed zijn door de verzekeraar en die niet binnen het eigen risico vallen en die boven een bepaald bedrag uitkomen, het zogenaamde drempelbedrag. De hoogte van het drempelbedrag hangt af van uw inkomen en, indien u online aangifte doet, wordt dit automatisch voor u berekend. Heeft u moeite met het berekenen van uw drempelbedrag dan kunt u op belastingdienst.nl/hulp terecht.

Wat heeft u nodig?

U heeft al uw rekeningen en (bank)afschriften nodig die niet vergoed zijn door uw zorgverzekeraar. U heeft tevens uw eigen risico bedrag nodig. Verder moet u kijken welke kosten in aanmerking komen en tot slot moet u uw drempelbedrag (laten) berekenen.

Bekijk hieronder "Zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte" voor meer informatie.