Waarom jus vies smaakt als je je tanden hebt gepoetst
Iedereen heeft het wel eens gehad: je hebt je tanden gepoetst, neemt daarna een slok jus d'orange en hebt de meest vieze smaak in je mond. De sinaasappelsap (en andere citrusvruchten) zijn ineens enorm bitter geworden, ook al heb je je tanden een half uur geleden gepoetst en heb tussendoor iets anders gegeten. Hoe dit kan? Wij hebben het antwoord voor je.
Allereerst is het belangrijk om het één en ander te weten over je smaak. Zodra je iets eet, worden de smaakpapillen in je mond aan het werk gezet. Eén smaakpapil bestaat uit vijftig tot honderd smaakcellen, welke weer aparte receptoren hebben om verschillende smaken te kunnen waarnemen. Het is dus niet zo dat je tong verdeeld is in bepaalde zones die dan bijvoorbeeld alleen zoet, zout, zuur, bitter of umami kunnen proeven. Dit is een veelvoorkomend fabel.
Een smaak bindt zich vervolgens aan een receptor en geeft de hersenen een signaal van smaak. Zo proef je. Er zijn stoffen die deze receptoren in de war kunnen brengen. Eén van die stoffen is de zeep-achtige stof natriumlaurylsulfaat, dat in tandpasta zit om het schuimend te maken. Deze stof verstoort de zoetreceptoren. Hoogleraar orale biochemie Enno Veerman aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam vertelt dit aan de Volkskrant. Hij vertelt dat als de zoetreceptoren door de tandpasta zijn verstoord, je dan zoet niet meer kunt proeven en alleen nog bitter en zuur waarneemt als je jus d'orange drinkt. Daarnaast zou het er ook nog eens voor zorgen dat de bittere stoffen ook nog eens versterkt worden.
Hoe je het kunt oplossen? Volgens Veerman is het gewoon een kwestie van wachten tot de receptoren weer zijn hersteld. Dit duurt in de meeste gevallen ongeveer een uur. Daarnaast zou je ook voor een natuurlijke tandpasta kunnen kiezen die de stof natriumlaurylsulfaat niet bevat.