Cosmetische Tandheelkunde

Glimlach

Een mooie glimlach is steeds belangrijker aan het worden.

Eenvoudige en pijnloze cosmetische behandelingen zijn niet langer alleen maar weggelegd voor filmsterren en bekende Nederlanders. Integendeel, ook cosmetische tandheelkunde wordt veelal ruim vergoedt vanuit de diverse aanvullende tandartsverzekeringen. Vraag uw tandarts of onze mondhygiëniste naar meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cosmetische behandelingen.

Een mooie glimlach heeft een enorme positieve invloed op het leven van mensen.

Bijna iedereen houdt van een stralend witte glimlach. Als u niet tevreden bent met uw gebit of met de kleur of stand van uw tanden, dan kunt u een aantal mogelijkheden overwegen.

Methode 1 Bleken van tanden

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van een van onze tandartsen  of onze mondhygiënist.

De kleur van uw tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De ene patiënt heeft wittere tanden dan de andere. Sommige patiënten hebben gele, andere zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Waardoor worden tanden donkerder?

Als kleurstoffen uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie in de tandplak dringen (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen), zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Witte tanden, ook voor mij?

Laat onze tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij zijn van gaatjes en er wodt geconroleerd of uw vullingen niet "lekken". Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen?

Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Wij kunnen voor u beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Bleken is ook meestal geen geschikte methode indien u vullingen heeft in uw voortanden. Vullingen kleuren bij het bleken niet mee. Facings of veneers kunnen dan een betere oplossing zijn.

Thuisbleken

In onze praktijk wordt gebruik gemaakt van een “thuis” -bleeksysteem. Het bleken wordt uitgevoerd met behulp van een bleekpakket.  Dit pakket bevat een voorgevormde kunststof mal voor de bovenkaak en/of de onderkaak. Vaak wordt alleen de bovenkaak gebleekt. Verder bevat het pakket een professionele gel die de tanden helderder en witter maakt. Met deze relatief simpele behandeling zijn uw tanden na 4 tot 5 dagen bleken duidelijk witter.

Gebit voor het blekenGebit na het bleken

Voor het bleken van het gebit en na het bleken van het gebit.

Na verloop van tijd worden de gebleekte tanden weer wat donkerder. U kunt het bleken met het malletje dan één tot twee dagen herhalen. De bleekgel kunt u altijd via onze praktijk nabestellen.

Bleek setje

 

Methode 2 Witte/Tandkleurige vullingen

In het verleden, maar ook nu nog, werd vulmateriaal van zilver amalgaam gebruikt om gaatjes te vullen. Tegenwoordig kunnen vullingen ook een cosmetische functie hebben en kunnen bijvoorbeeld amalgaam vullingen worden vervangen door tandkleurige composiet vullingen.

Witte composiet vullingen zijn iets minder sterk dan amalgaam vullingen maar zijn tegenwoordig ook van een hoge kwaliteit. Witte vullingen zijn gemiddeld genomen iets sneller aan vervanging toe dan amalgaam vullingen.

De tandheelkunde van tegenwoordig kan de kleur van uw tanden veranderen, spleetjes sluiten, lelijk gevormde tanden verfraaien en fracturen en door tandbederf aangetaste tanden of kiezen herstellen, met behoud van een mooie kleur en een natuurlijke lachlijn en glimlach. Composiet is hiervoor een uitermate geschikt restauratie materiaal. Met composiet kunnen hele voortanden worden opgebouwd en eenvoudige standscorrecties worden uitgevoerd. Ook afgebroken hoekjes en grotere hoeken van kiezen en voortanden kunnen mooi worden hersteld met composiet.

In tegenstelling tot metalen vullingen zijn witte composiet vullingen zo goed als onzichtbaar omdat de kleur volledig aangepast kan worden aan de kleur van uw tanden.

Methode 3 Facings/Veneers

Afgebroken hoekjes, barsten, spleetjes, scheve en/of verkleurde voortanden zijn erg bepalend voor uw uiterlijk. De nieuwste generatie facings, ook wel veneers genoemd, worden tegenwoordig op eenvoudige en vaak pijnloze wijze over de voortanden geplaatst en corrigeren op deze wijze alle storende elementen van uw voortanden. Het eindresultaat kan een prachtige glimlach zijn.

Voor de behandeling met facings/veneersNa de behandeling met facings/veneers

Vóór de behandeling en na de behandeling.

Veneers of facings zijn dunne op maat gemaakt porseleinen schildjes in een natuurlijke kleur die de voorkant van de tanden bedekken. Facings zorgen voor een natuurlijke en mooie lachlijn terwijl u er weinig tot geen ongemak van heeft. Facings kunnen wel wat gevoelig zijn voor breuk en moeten daarom periodiek door de praktijk worden gecontroleerd.

Methode 4 Kronen en Bruggen

Het verlies van tanden en kiezen, uitgebreid tandbederf en breuken van uw voortanden en kiezen, kunnen een grote invloed hebben op uw uiterlijk. De nieuwste generatie kronen en bruggen zijn gelukkig fraaier dan ooit te voren. Kronen en bruggen worden steeds meer volledig gemaakt van porselein, dat is het modernste systeem waarbij er geen edelmetaal (goud) als onderstructuur nodig is. Deze zogeheten volkeramische kronen zijn door hun transparantie (licht doorlatendheid) esthetisch het mooiste wat er op dit moment beschikbaar is.

Helaas kunnen nog niet alle brugsystemen zonder goud als versteviging worden gemaakt. Grotere bruggen (bestaande uit meer dan drie tot vijf delen) worden ook nu nog met een metalen versteviging gemaakt.

Uw tandarts kan tegenwoordig uw beschadigde tanden en ontbrekende tanden herstellen door kronen en bruggen die niet meer van echt te onderscheiden zijn. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over zichtbare metalen randjes.

Kronen en bruggen zijn zeer geschikt om zwakke tanden tegen afbreken te beschermen of om beschadigde tanden te herstellen, zonder dat iemand doorheeft dat het uw eigen tanden niet zijn.

Methode 5 Orthodontie/Tandverplaatsing

Soms staan tanden niet op hun plaats of is de stand van bepaalde tanden niet fraai.  Door tandverplaatsingen kan hier iets aan gedaan worden. Tandverplaatsing kunnen worden uitgevoerd door “beugelbehandelingen” ook wel orthodontie genoemd.

Eenvoudige orthodontische behandelingen worden door onze tandartsen zelf uitgevoerd. Meer complexere orthodontische behandelingen worden in samenwerking met een orthodontist uitgevoerd.

Een orthodontist is een tandarts-specialist die  uitsluitend “beugelbehandelingen” uitvoert met losse plaat apparatuur of vaste blokjes apparatuur. Onze praktijk werkt vooral samen met orthodontist M.W.J.M.Reinders. In samenspraak met hem kan een behandelingsplan voor tandverplaatsing worden opgesteld.

Soms is een groter behandelingsplan noodzakelijk. Dan kan ook een kaakchirurg worden betrokken bij de planning en behandeling van de cosmetische, esthetische en/of functionele aspecten van uw gebit. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact met ons op.