Onze blog

Onze Blog

04-11-2021 |
Blog  |
tandartsVanGorp

Update Praktijk en Corona, waar u op moet letten, november 2021

Medische contactberoepen, zoals de tandarts, zijn volledig toegerust om elke vorm van zorg te verlenen aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je als patiënt rekening mee moet houden.

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Vul hier de COVID-19 vragenlijst in indien je een afspraak wilt maken bij onze praktijk.

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Mondkapjes

Een mondzorgpraktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte: mondkapjes zijn er daarom niet wettelijk verplicht. Maar wij vragen u wel dringend er eentje te dragen in de wachtkamer indien er meerdere wachtenden zijn. Elke praktijk is anders, dus volg de instructies van je mondzorgverlener of vraag ernaar. Algemeen geldt: gooi voordat je de behandelkamer betreedt een éénmalig te gebruiken exemplaar weg bij het restafval; een wasbaar mondmasker berg je zo steriel mogelijk op, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Was vervolgens je handen en betreed dan pas de behandelkamer. Reinig na de behandeling weer je handen. Zet een nieuw wegwerpmasker of schoongewassen exemplaar op en verlaat dan de praktijk.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: medische mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je mondkapje en telefoon af te blijven.

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Zelfs als je verkouden bent, koorts hebt of in quarantaine of isolatie bent. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen.

  1. Afstand houden blijft van het grootste belang
  2. Desinfecteer bij binnenkomst je handen
  3. Houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. En, pas je die andere simpele regels ook nog toe?
  4. Blijf bij klachten thuis en laat je testen
  5. Schud geen handen
  6. Was vaak je handen met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima
  7. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg
  8. Werk zoveel mogelijk thuis
  9. Vermijd drukte: reis buiten de spits en ga ergens weg als het te druk is
  10. Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

Publieksinformatienummer

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kun je ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.