Onze blog

Onze Blog

18-12-2020 |
Blog  |
tandartsVanGorp

Update Praktijk Blijft geopend, waar u op moet letten

Medische contactberoepen, zoals de tandarts, kunnen de komende tijd zorg blijven leveren en hoeven niet te sluiten. Dit heeft minister-president Rutte gezegd tijdens zijn toespraak over de 'harde lockdown' van maandag 14 december 2020.

Allesoverhetgebit.nl informeert patiënten

Patiënten die twijfelen of hun tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus open is, vinden op Allesoverhetgebit.nl informatie over de gang van zaken in de mondzorg de komende weken.

De 'harde lockdown' duurt vooralsnog tot en met dinsdag 19 januari 2021.
Rond 12 januari zal er meer duidelijk worden over de periode na 19 januari.

Mondzorgpraktijken blijven ook na het afkondigen van de 'harde lockdown' volledig toegerust om elke vorm van zorg te verlenen aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je als patiënt rekening mee moet houden.

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen en dan volgt er een aantal gezondheidsvragen. Daarna kan er pas een afspraak worden gemaakt. Als die niet op dezelfde dag is, zal kort voor je afspraak nogmaals naar je gezondheid worden gevraagd.

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Mondkapjes

Een mondzorgpraktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte: mondkapjes zijn er daarom niet wettelijk verplicht. Maar wij vragen u wel dringend vragen er eentje te dragen in de wachtkamer. Elke praktijk is anders, dus volg de instructies van je mondzorgverlener of vraag ernaar. Algemeen geldt: gooi voordat je de behandelkamer betreedt een éénmalig te gebruiken exemplaar weg bij het restafval; een wasbaar mondmasker berg je zo steriel mogelijk op, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Was vervolgens je handen en betreed dan pas de behandelkamer. Reinig na de behandeling weer je handen. Zet een nieuw wegwerpmasker of schoongewassen exemplaar op en verlaat dan de praktijk.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: medische mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je mondkapje en telefoon af te blijven.

In een video hebben we alle nieuwe maatregelen in de mondzorgpraktijken nog even voor je op een rijtje gezet. Zo houden we samen corona onder controle.

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Zelfs als je verkouden bent, koorts hebt of in quarantaine of isolatie bent. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen.

  1. Afstand houden blijft van het grootste belang
  2. Houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. En, pas je die andere simpele regels ook nog toe?
  3. Blijf bij klachten thuis en laat je testen
  4. Schud geen handen
  5. Was vaak je handen met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima
  6. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg
  7. Werk zoveel mogelijk thuis
  8. Vermijd drukte: reis buiten de spits en ga ergens weg als het te druk is
  9. Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

Publieksinformatienummer

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kun je ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.